Home HYpe MOzgo Urbantripp Szubjektiv

Hiba a rendszerben - Mongoose

írta: sparkie ; 2011.05.27. 12:51

Itthon a glitch elektronikus műfaj még meglehetősen gyerekcipőben jár, de ez egyáltalán nem jelenti, hogy ne lenne eme zenei irányzatnak hazai képviselője. Ő lenne Mongoose. Az ifjú imPRO School növendék fantasztikus érzékkel nyúl a glitch nyújtotta lehetőségekhez. Én például mindig is kissé szkeptikusan álltam a műfajhoz és a zsáner atyaúristenének számító Glitch Mob munkásságát is jó párszor kellett átnyálaznom, hogy végül sikerüljön feldolgoznom a hip-hop és talán a breakbeat keveredésének nevezhető műfajt. Apropó Glitch Mob.

Glitch Mob - Drive It Like You Stole It (Mongoose rmx) by Mongoose

A Drive It Like You Stole It Stole It remixe akár egy alkotói ars poeticaként is értelmezhető. Mongoose legtöbb számában hallható folyamatos aztán néhol pillanatokra elhallgató zúgás már afféle védjegyként is értelmezhető. Ajánlott akkora hangfalakkal hallgatni amelyet nem szégyellünk. Üvöltő hangerő mellett pedig a laikusoknál is leesik a tantusz miért is került oda a core jelző a glitch mögé.

The Qemists - Take It Back (official remix) by Mongoose

Ha már glitchcore. Az Indaba által meghirdetett remix contest győztes nevezése, amely ismerve a versenybe szállt feldolgozások színvonalát, nem számít kis teljesítménynek. Igazi kőkemény, zúzós track aminek hallatán az embernek kedve lenne szétverni a saját szobáját. Sok-sok glitch zene lecsekkolása után meg kell mondanom, hogy üdítőként hat a vokál, amelynek hiánya - részemről - rengeteg ehhez hasonló műfajú dalnál egyszerűen elveszti az érdeklődésem. Itt ez egyáltalán nem áll fent és külön plusz pont a torzított gitár felhasználásához, bizony örömmel hallanék hasonló megoldásokat máskor is.

Seba - Painted Sky (mongoose remix) by Mongoose

Érdekességképpen pedig álljon itt annak a Painted Sky-nak a remixe, amellyel egy másik posztban megemlített Phlebo is próbálkozott. Ezen esetben egy sokkal morcosabb megoldással állunk szemben. Szinte már morbidnak tűnő dobhangzás (főleg a snare), de a basszus is olyan, hogy bizonyos részeknél már fizikailag is bántja a fület. Külön tetszetős a szám közepénél található kis gitárprüntyögéses kiállás. Negatívumként talán felhozható a vokál használata, annyira nem sikerült jól felhasználni, mint eggyel följebb.

Kris Kross - Jump (mongoose remix) FREE DL by Mongoose

És végezetül a személyes kedvenc. Nehezen tudom leírni az érzést amit először ért engem a szám hallgatásakor, de olyasmi gondolatok kavarogtak bennem, hogy hány évnyi fegyház jár annak a DJ-nek aki nem dobja be ezt a tracket egy lagymatag buli felrázásának céljából. Tökéletes partytrack abból a fajtából, amikor az első sorban cigizgető kiscsajok vad seggrázásba kezdenek a második sorban álló férfiak legnagyobb örömére.

A Jump tökéletes példája annak, hogy szerintem mi az a vonal amin elindulva a glitch is megkaphatja a neki járó felhajtást. Ugyanis ezen poszt megírása alatt elfogyasztott rengeteg hasonló zene konzekvenciájaként azt sikerült levonni, hogy egy kifejezetten izgalmas műfajról van szó, ami viszont a klasszikus glitch hop formákat megtartva hosszú távon unalomba süllyedhet. Azonban az ilyen floorbombok már egészen más megvilágításba helyezik a műfajt és nálam is elérik, hogy szűkös tárhelyű iPod Touchomra rákerüljön eDIT - Artsyja.

Végezetül érdemes megemlíteni, hogy Mongoose nagyban ügyködik egy saját lemez készítésén, amely minden bizonnyal a Fuck Whiskey, We Drink Palinka meglehetősen patrióta ihletésű fantázia névre fog hallgatni olyan kiadók bábáskodása mellett, mint a Rune Recordings, Gigabeats és a Chi Recordings. Mi pedig már tűkön ülve várjuk, hogy glitchek okozta hibák teljesen tönkretegyék idegrendszerünket, és ezzel így van az a számtalan soundcloud follower, akik között olyan nevek bújnak meg, mint Alec Empire vagy Dub FX.

: remix hype glitch mongoose qemists glitchcore

A bejegyzés trackback címe:

https://nulladikkerulet.blog.hu/api/trackback/id/tr772936439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fasznyak 2011.05.27. 17:53:31

zenerol beszelni olyan mint epiteszetrol tancolni

alukacs · http://flashbird.hu 2011.05.27. 18:47:30

Kedves Fasznyak!
A neved sokmindent elárul.

Keresel valamit?

Az alábbi form segítségével kereshetsz a site-on:

Így se? Értesíts egy kommentben, hogy utánajárhassunk!

3. oszlop

süti beállítások módosítása