Home HYpe MOzgo Urbantripp Szubjektiv

Gödör Ördögök - Egy csipetnyi Nyugat

írta: sparkie ; 2011.06.08. 18:31

Talán semelyik pesti fiatalnak nem kell bemutatni a Gödör körüli parkot. Vitán kívül a legközkedveltebb terület a pihenni, kikapcsolódni váló fiatalok között. Évről-évre egyre több ember keresi fel a környéket, aminek köszönhetően ugyanilyen mértékben nő a terület amortizációja. Akik szinte a kezdetektől fogva kijárnak a parkba tapasztalják, mennyire lepusztult néha a környék és bizony ennyi embert már nem tud gond nélkül fogadni.

Emiatt borzasztóan jó ötlet az úgynevezett Gödör Ördögök munkába állítása. Mi itt a NullKernél is gyakori látogatói vagyunk a helyszínnek és bizony sokszor elszomorodva konstatáltuk mennyire szomorú képet fest néha a környék. Állandó húgyszag a fák alatt és az árkádoknál, töménytelen szeméthalmaz esténként és gyökér módra összetegelt falak mindenhol. A legtöbb hasonló területen - lásd mondjuk Millenáris - inkább a könnyebbik utat választották és biztonsági őrökkel basztatják a sörözni, kikacsolódni vágyókat, vagy egyszerűen elkergetik őket.

Hasonlóval régen a Gödör is próbálkozott, de az kimerült a biztonságiak és a környéken az ősidők óta tanyázó deszkások harcával. Mondani sem kell teljesen értelmetlenül. Aztán volt olyan próbálkozás, hogy a környéken lebzselő hobókkal beszélték meg, hogy reggeli szemétszedésért cserébe maradhatnak a parkban, ha nem csinálnak bajt. Ez is működött egészen addig míg ez a társaság fel nem szívódott.

Aztán rövid ideig még rendőri jelenlét is tapasztalható volt, ami ismerve a Deák tér közegét talán a legszerencsétlenebb húzásnak bizonyult. Végül a Gödör körüli problémák idejében egyszerűen eltűntek a fentebb említettek és a park a növekvő számú ifjúság martalékává vált. Tavaly már annyira kaotikus volt a helyzet, hogy az egész jobban hasonlított egy punkok által lakott squat ház kertjére, mint sem a mindenki Deák terére.

Idén mintha pozitívabb irányba változott volna a helyzet. Megjelentek ismét a különböző spontán zenélni kezdő kis csoportocskák, az este önszorgalomból szórakoztató tűzzsonglőrök, épült egy köztéri WC és számtalan hajléktalan járja a környéket - ha nem is puszta jóhiszeműségből - összeszedve az üvegeket, fémdobozokat illetve egy-két Ördög feliratú pólós fiatal.

Ők a Gödör Klub megbízásából járják a környéket és beszélgetnek el az ott üldögélő emberekkel, hogyan is lehetne jobbá tenni a parkot és környékét. Amikor pár napja hozzánk is leült ez a páros szinte tátva maradt a szánk. Ugyanis hasonlóról eddig csak külföldön hallottunk, gondolni nem mertünk volna arra, hogy itthon valaki veszi a fáradtságot és

 energiát egy ilyen, valóban értelmes cselekedetre. Nagyjából egy órát beszélgettünk velük, ahol elmondták, hogy a legtöbben szintén a higiéniai állapotokra panaszkodnak, emiatt is épült meg a közvécé. Mi elmondtuk nekik hogy ez mind szép és jó, de pontosan a Deák ingyenessége miatt nem fog valaki 100 forintot fizetni egy slagolásért, ha azt hátul ingyen is megteheti. Ekkor legnagyobb meglepetésünkre kiderült, hogy a fenti WC egészen addig fizetős, ameddig a Gödörben nincsen csak belépővel látogatható program. Vagyis nem kell egyáltalán fizetni, csak megtudni melyik WC az ingyenes. Azt is megtudtuk, hogy a Gödör ezerrel azon van, milyen programokat szervezzen a fent üldögélő embereknek. A mostani tinik persze már is hangfalakat raknának a park köré, mi viszont bőven megelégedünk azzal, ha minden este zenélget valami önjelölt előadó, nem kell ide előre beszervezett program, arra ott van a Gödör.

Száz szónak is egy a vége, aki úgy érzi szereti a Deákot és legalább olyan fontos neki, mint amennyire nekünk, az bátran menjen oda ezekhez az ördögökhöz és mondja el nekik véleményét, mert abból a vezetőség is tanul és így együtt tehetünk azért, hogy a környék fejlődhessen és továbbra is egy csipetnyi Nyugat maradhasson azoknak az pestieknek, akik szeretnék magukat mindennap fesztiválon érezni.

: deák tér gödör ördög park urbántripp

A bejegyzés trackback címe:

https://nulladikkerulet.blog.hu/api/trackback/id/tr32968488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Keresel valamit?

Az alábbi form segítségével kereshetsz a site-on:

Így se? Értesíts egy kommentben, hogy utánajárhassunk!

3. oszlop

süti beállítások módosítása