Home HYpe MOzgo Urbantripp Szubjektiv

Paint Up! - Nagyobb volt a fénye, mint a lángja...

írta: sparkie ; 2011.06.27. 15:51

A tavaly óriási sikerrel megtartott Paint Up! virtuális épületfestő verseny idén a várból a Magyar Tudományos Akadémia elé költözött. Az óriási érdeklődés közepette megtartott esemény azonban sajnos kicsit rossz szájízt hagyott bennünk, ha összevetjük a tavalyi színvonalával.

Először is megkell jegyezni, hogy az MTA egy igen jó helyszínnek bizonyult. Nagyobb terület volt a nézőknek és olyanok is bekapcsolódhattak, akik esetleg éppen pont arra jártak. Elég durva hangrendszert telepítettek a környékre és az Akadémia is tökéletes vetítővászonnak bizonyult. Külön plusz pont a 12 versenyző megszólalását közvetítő képért.

Azonban hiányosságok is akadtak. A konferansziéként funkcionáló figura egy idő után eszméletlenül irritáló kezdett lenni és akarva-akaratlanul az jutott eszünkbe, hogy ez a csávó tuti a TV2-ben akar műsorvezető lenni ezzel a bulváros stílussal. Aztán később kiderült, hogy a pali Váczi Gergő, aki tényleg a TV2 műsorvezetője. Nem volt a legszerencsésebb választás egy kifejezetten művészeti eseményre olyan arcot választani, aki az Aktív-féle bulvárszenny mocskán edződött és ezt a közönség is érzékelte.

Rátérve magára a versenyre sajnos kissé kiábrándultan néztük végig. Voltak valóban fantasztikus darabok, amelyekért már megérte kijönni, de sokkal több olyan akadt, ami  - látva a tavalyi mezőnyt - nem igazán okozott bármekkora vizuális élményt. Felfedezhető volt, hogy majd' mind a 12 induló művében szerepelt a klasszikus "leomlik az épület" motívum, ami a 6.-7. alkotásnál már kezdett kicsit kínossá válni. Végül a teljes épületet felhasználó fővetítés ígérkezett volna a legjobbnak, de meg sem közelítette a tavalyi epikus vége katarzist.

Ettől még megvoltak a magunk kedvencei, mert mint említettem, valóban születtek igazán klassz produkciók. Személy szerint a Pixel Punx - Pixelstein c. műve tetszett a leges legjobban, mivel az kicsit továbbgondolta a "szimpla" vizuális orgazmus ötletét és egy jól kitalált narratívával fűszerezte meg Frankenstein akadémiai megjelenését. Hasonlóképpen tetszett nekünk a második helyezett Nature of Science, a Tranqillity Simulator és a Szimplikátor illetve a Firkafilm A tudomány, a haladás c. alkotása is.

Mint látszik, azért voltak kellemes művek, de az összkép mindenképpen a tavalyi performanszok színvonalbeli erősségét mutatja. Valamiért a hangulat is jobb volt akkor, most szinte egyáltalán nem volt a vetítés alatt ujjongás, kiabálás, tapsolás, kizárólag a produkció zárása után. Pedig hatalmas tömeg gyűlt össze a környéken és mind a 12 helyezett munkáját levetítették még egyszer, hát ha valaki lekéste volna. Kár, hogy rögtön az első ismétlést félbe kellett szakítani valami információs gebasz miatt. Nem egy feltétlenül idekapcsolódó téma, de azért kíváncsi lennék annak az embernek az érvelésére, aki a járda melletti park 50-60 centivel magasabb részének szélére rakatta a mobil vécéket, hogy ugyan milyen megfontolásból tette ezt. Ugyanis aki nagy sietség közepette elfeledkezett erről, kilépve az ajtón nagy eséllyel lépett félre és zuhant ki belőle, ahogy ez négy lánnyal is megtörtént egymás után illetve saját ismerősünkkel, aki kilépve pont a szegély szélére lépett és nagyon csúnyán kificamította a bokáját.

Jövőre is elmegyünk persze, mert szükség van egy ilyen eseményre, és aki először látott ilyet bizonyosan furcsállva olvassa e sorokat. Viszont ha már egy éve olyan magasra tettük a lécet, akkor minimum próbálkozzunk ugyanazzal a magassággal és ne kelljen jóval lejjebb tenni, hogy mindenki átférjen rajta.

a fotókért külön köszönet Fülöp Máté Mittunak!

: vizuál mta mozgókép épületfestés paint up!

A bejegyzés trackback címe:

https://nulladikkerulet.blog.hu/api/trackback/id/tr623018903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Keresel valamit?

Az alábbi form segítségével kereshetsz a site-on:

Így se? Értesíts egy kommentben, hogy utánajárhassunk!

3. oszlop

süti beállítások módosítása