Home HYpe MOzgo Urbantripp Szubjektiv

Programajánló: Design Hét Budapest 2011

írta: nnorii ; 2011.10.01. 14:54

 

Budapesten október elején -  immár nyolcadik alkalommal -  végre megint minden a designról fog szólni. Szeptember 30.-tól október 9-ig a design és a kortárs művészet átveszi a hatalmat az egész főváros felett. Az idei év az önreflexió jegyében telik. A szlogen pedig Couleur Locale, azaz hely szín, helyi árnyalat. Ha érdekel a város színes forgataga, kíváncsi vagy hogy miről is szól 2011-ben a design és a kortárs művészet, vagy csak nem akarsz lemaradni a legvagányabb programokról akkor kattints a továbbra!
 
 
A fesztivál több mint 100 programjának most az a célja, hogy felhívja a figyelmet az ország kreatív iparának és designkultúrájának egyedi vonásaira. A design hét idén olyan kérdéseket feszeget amelyek arra keresnek választ, hogy sajátos középeurópai helyzetünkből fakadóan milyen helyi színek, árnyalatok alakultak ki, mitől vagyunk egyéniek és utánozhatatlanok. Különösen most fontos kérdések és célok ezek, amikor a nemzeti identitás fogalma egész Európában átalakulóban van, egyre nehezebb politikai visszhang nélkül meghatározni, hogy kik vagyunk, honnan jöttünk. Nyelvünkhöz hasonlóan a vizuális és tárgyi kultúránk is fontos részét képezi egyéniségünknek, ezért a globalizálódó világban a design és a művészet egyre fontosabb tükörré, és útjelzővé válik, ami számos kérdésre adhat választ önmagunkkal, kutúránkkal, divattal, szórakozással  és a világban elfoglalt helyünkkel kapcsolatban is.
 
A design hét ezt a nemzetközi párbeszédet igyekszik elősegíteni, a Couleur locale - Európa színei tárgyakban nyitókiállítást közel 30 ország designer darabjaiból rendezték meg a design terminál Erzsébet téri épületében. A helyi árnyalatot színesíti az idei díszvendég Lengyelország, az EU soros elnöke. Lengyelország nem csak az EU elnökség miatt lett idén díszvendég, hanem mert a lengyel design nemzetközi viszonylatban egyre elismertebb. Lengyelország példamutató, hiszen nem csak a művészeti képzések kapnak nagy hangsúlyt, hanem a lengyel kreatív ipar látványos gazdasági növekedést produkált és ezzel az országot az EU élmezőnyébe emelte. A lengyel design csillaga fényesen ragyog, nemzetközi jelenlétük talán soha nem volt ennyire erős. Ezért mindenképp csak ajánlani tudom a Designed in Poland, és az Unpolished a kortárs lengyel designt bemutató kiállításokat amik az Iparművészeti múzeumban már meg is tekinthetőek.
 
 
Természetesen az idei fesztivál sem múlhat el sztárdesigner vendég nélkül. Az osztrák design fenegyerekei a Walking-Chair Design stúdió alapítói Karl E. Pircher és Fidel Peugeot október 7.-én tartanak angol nyelvű előadást a MOME-n. A Walking Chair design stúdió egyébként egy általuk tervezett igazi sétáló székről kapta a nevét de azóta portfóliójukban számos humoros, meghökkentő nemegyszer provokatív műalkotás szerepel. A házikedvencként szerethető Animal Farm bútorkollekciótól kezdve Monte Bello hegygerincet idéző kanapérendszerig. Ha kíváncsiak vagytok a kortárs formatervezés mibenlétére akkor semmiképp ne hagyjátok ki a design bécsi rocksztárjai érdekesnek ígérkező előadását!
 
 
A harmadik alkalommal megrendezett Nyitott stúdiók 14 új szereplővel valósul meg, ahol a szakma legkülönbözőbb területeit képviselő alkotóival találkozhat az, aki  ellátogat valamelyik designer műhelybe. A Belsőépítészet, tárgytervezés, a divat és a grafikai stúdiók mellett idén több frissen alapított designer csapat műhelyébe  is bepillantást nyerhetünk, köztük a design szakma számos területén működő POS1T1ON design stúdióba, a FabLab közösségi műhelybe, ahol „bárki létrehozhat (szinte) bármit" és a Garden Studioba, amely filozófiája  szerint egyszerre  stúdió, játszótér, műhely, showroom és webshop. 
 
Az idei fesztivál különleges újítása a Design Hét Gasztro programsorozat elindítása, ahol Budapest gasztronómiai kultúrájának néhány kiemelkedő szereplője speciális menüvel, illetve ehető tárgyakkal várja a designra éhes látogatókat.
 
Mivel a design hét idén többszörös értelemben véve is sokszínű, és a több mint 100 program közül nehéz kiválasztani, mire is lenne érdemes elmenni, ezért mi most összeszedtük az 5 legérdekesebbnek tűnő programot.
 
1. Október 5. 14:00-18:00 FABLAB BUDAPEST (Nyitott Műhely)
 
A Fablab egy nemzetközi vállalkozás ami Budapesten 2011 tavaszán nyitotta meg kapuit. Célja egy olyan közösségi műhely építése, ahol megvalósíthatjuk legvadabb álmainkat is, már amennyiben ezt el tudjuk készíteni ceruza, csiszolópapír, fúrógép és 3d nyomtató segítségével. A műhely nem csak formatervező tanoncokra vár, hanem bárkire aki szeretné kamatoztatni kreatív energiáit vagy csak kíváncsi arra, hogyan lesz a semmiből valami. A design hétre ünnepélyesen rendet csaptak a műhelyben, hogy aztán a betérő látogatókkal közösen újra felforgathassanak mindent.
 
2.Október 9-30 ART MOMENTS 2011 ŐSZ-URBAN TACTICS (urbandesign)
 
A Design terminálban rendezik meg a Hybridart kortárs képzőművészeti kiállítást, ahol a graffiti határait feszegető,  urban art műveket tekinthetünk meg, magyar és külföldi interpretációban. Október 8.-án érdemes ellátogatni oda, mert live-painting keretében tekinthető meg az alkotási folyamat, a megnyitó pedig 7kor kezdődik, ahol SoulClap és DJ Suhaid színesíti a hangulatot.
 
 
 
3.Október 6. 19:00 KEPP SHOWROOM - DIGITAL FASHION SHOW (fashion)
 
A kepp showroom egy frissen alakult fashiondesigner csapat, 2011-ben diplomáztak a MOME textilszakán. Az idei design hétre egy nagyszabású virtuális fashion show-t álmodtak meg, ezzel is megszakítva a hagyományos divatbemutatók hangulatát. Látványos digitális trükkökkel, animációkkal biztosan látványos és nem szokványos divatélményben lesz részünk. Az élményt garantálja, hogy a 2011-es Paint Up! épületfestő verseny nyertesével a ZOA-val dolgoztak együtt.
 
 
4.Október 7.- Dec 6. THIS IS RUDE (lifestyle)
 
A This is Rude a híres brit grafikus Ruper Meats márkája, az általa tervezett design termékeket mutatja be ez a kiállítás. A művész tervez magazinok és zenei kiadóknak is 
valamint otthonosan mozog a városi divat világában is. Ha egy olyan pulcsira vágyunk amin tükörtojás van bacon szalonnával, vagy csak bepillantást akarunk nyerni a legmodernebb londoni életstílusba akkor kihagyhatatlan ez a színes kortárs design kiállítás.
 
 
 5. Október 8. 10:30-tól (valamint 14:30-tól) ÓBUDAI KÍSÉRLETI LAKÓTELEP (designtúra)
A kiscelli Múzeumban október 4.-én nyíló legújabb, Korszerű lakás, 1960: Az Óbudai kísétleti lakótelep címmel rendezett kiállítás kísérőrendezvénye ez a designtúra. Budapest városképéhez tartoznak a lakótelepek, ezt elfogadjuk. Mindenhol ott vannak, csúnyák, megpróbálják felújítani őket. Még mindig csúnyák. De vajon honnan eredt a lakótelep építési láz? Mindenki hallott már a szocreálról, lakáshiányról, retró-ról, most a Kiscelli Múzeum ezt a hangulatot eleveníti fel és kalauzol vissza minket a '60-as '70-es évek világába. 
 
 
+1 Ami nélkül el se induljunk - Egész héten MÁSTÉSZTA
DESIGNCERUZA az Insitu design vegyesboltban (Gasztro)
 
Ki az, aki ne rágta volna a ceruzája végét egy idegtépő dolgozat írása közben, és ne jutott volna eszébe, hogy bárcsak cukorkából lenne a vége? A Mástészta alkotócsoport most ezt a gyerekkori vágyat váltja valóra a ColorÍZe projekttel és a designer ceruzák vége helyi ízekkel kápráztatnak el vagy néhány esetben döbbentenek meg minket.
 
 
 
 
 
 
: budapest kultúra programajánló hype művészet 2011 design hét

A bejegyzés trackback címe:

https://nulladikkerulet.blog.hu/api/trackback/id/tr643269074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Keresel valamit?

Az alábbi form segítségével kereshetsz a site-on:

Így se? Értesíts egy kommentben, hogy utánajárhassunk!

3. oszlop

süti beállítások módosítása