Home HYpe MOzgo Urbantripp Szubjektiv

Az Új Színház-balhé: Neoprimitív kultúrsokk

írta: sparkie ; 2011.10.11. 08:14

csurka2.jpg

Eddig igyekeztünk a lehető legobjektívebben kezelni az aktuálpolitikai kérdéseket, azonban az utóbbi napokban történt események mellett nem tudunk szó nélkül elmenni. Az Új Színház körüli herce-hurcáról beszélünk, vagyis pontosan az igazgatóváltással kapcsolatos politikai felhanggal.

13 év után ugyanis leváltották Márta István színházigazgatót, hogy helyére Dörner György kerüljön, akit minimum Eddie Murphy és Bruce Willis magyar hangjaként ismerhetünk. Illetve a hazai szélsőjobb elkötelezett híveként. Ez alapvetően nem kéne, hogy minket érdekeljen, hiszen egy ilyen pozícióban a szakmai hozzáértés számít.

Sajnos azonban Dörner bemutatkozó nyilatkozata nem hagy minket elsiklani  ezen tény fölött.  “Ennek a Iiberális, szórakoztatóipari igényteIenségnek akar hadat üzenni a Hátország Színház, a magyar dráma színháza...” Rögtön Hátország Színház, ugyanis aktuális pesti trend szerínt ezen intézmény sem kerülheti el az átkeresztelést.

Nem tudom mennyire szándékosan kerüli el Dörner illetve Tarlós István figyelmét Márta személye. A majdnem teljes szakmai többséggel támogatott igazgatót szemrebbenés nélkül állította félre a főpolgármester. Arról azonban megfeledkezik Dörner, hogy Márta az egyik főszervezője a több, mint 20 éve működő Művészetek Völgye fesztiválnak, amit sok mindennek lehet hívni, de liberális és szórakoztató igénytelenségnek semmiképpen sem.

Csurka István színrelépése csak hab a tortán. A MIÉP első emberénél (amúgy van még MIÉP egyáltalán?) sem kéne figyelembe vennünk szakmai képzettségén kívül más tényezőt, azonban neki is sikerült stílusosan bemutatkozni új, intendánsi szerepében. "Sokkal politikusabb színházat szeretnénk. Magyar drámákat akarunk játszani, magyar drámákat szeretnénk íratni" - foglalta össze Csurka a Dörnerrel közös célkitűzéseket. Kiemelte: aktuális témákra írnának ki drámapályázatot, amin akár Gyurcsány Ferenc és a privatizáció története is szerepelhet témaként, mivel szerinte "függetlenül attól, hogy mi lesz az igazságügyi elemzése a dolognak, a magyar irodalomnak, művészetnek is el kell rendezni ezt a szélhámosságot."

Arról már fölösleges értekezni, hogyan intézi el a jobb oldal első számú nemezisét egy egyértelműen koncepciós perben, hogyan birtokol a kormány 2/3-os többséget, amely tényleges alkotmánymódosító joggal bír illetve hogyan került immáron Fidesz közeli kézbe a főváros vezetése is. Amint látszik, szinte teljes a kormánypolitikai lefedettség az ország vezetésében, viszont a kultúrális rész még eddig szinte érintetlen maradt, ha eltekintünk Alföldi Róbert Nemzeti Színházzal kapcsolatos meghurcoltatásától.

Ebből kifolyólag erősen sokkolólag hat az a gondolat, hogy szélsőjobbos vezetés alá kerül egy kulturális intézmény. Ugyanis a Dörner által képviselt erkölcsök nehezen összeegyeztethetők a művészeti világban dolgozók moráljával. Mindenki tisztában van vele, hogy ahogy filmszakma vagy a zenei világ is hemzseg a droghasználókkal, homoszexuálisokkal és erősen liberális felfogású emberekkel, úgy a színház népének sem ismeretlenek ezek a fogalmak. Így nem csodálkoznánk, ha sok szakmabeli menekülne el ezek után, félve az intoleráns vezetőség reakciójától életmódjukra tekintve, amelynek nem kéne, hogy semmi köze legyen színpadi produkciójukhoz.

Elszomorító, hogy puszta felsővezetői csettintésre 13 évnyi szakmai munkát dobnak a kukába, leszarva a szakmai véleményt és egy intézmény múltját. Pláne úgy, hogy az egészet szinte már hadászati magasságokba emelik, mivel itthon trenddé vált hadat üzenni a bankoknak, az államadósságnak, a munkanélküliségnek és mostmár a kultúrának is. Persze úgy rohadt könnyű háborúzgatni, ha egy ezer sebből vérző ellenfélre rontunk rá atomfegyverekkel.

: szubjektív kultúra tarlós istván csurka istván márta istván dörner györgy új színház

A bejegyzés trackback címe:

https://nulladikkerulet.blog.hu/api/trackback/id/tr673292357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Keresel valamit?

Az alábbi form segítségével kereshetsz a site-on:

Így se? Értesíts egy kommentben, hogy utánajárhassunk!

3. oszlop

süti beállítások módosítása