Home HYpe MOzgo Urbantripp Szubjektiv

Tipsy Wings Remixverseny: Amikor győzedelmeskedik a glitch-hop

írta: sparkie ; 2011.11.03. 16:14

Viszonylag régen hírdette meg az ImPro School AMB - Tipsy Wings című számának remixversenyét, amelynek végeredménye immáron publikussá vált. Mielőtt azonban megmondanánk ki volt az a magyar tehetség aki mindent bezsebelt, jöjjön egy is rövid elemzés tőlünk, hogy szerintünk melyek azok a pályaművek, amelyek külön figyelmet érdemelnek. Az eredeti track meghallgatása után irány a továbbra!

Azért essen szó az eredetiről is. A Tipsy Wings a soundcloud szerint a postdubstep kategóriába sorolhatnánk, bármit is jelentsen ez. Aki követi AMB zenéit biztosan észlelt már, hogy igyekszik a legtöbb műfajba belenyúlni, hogy aztán az egészen egyedi hangzásvilágával teljesen a sajátjává tegye. A Spicces Szárnyak tökéletes példa erre, és nagyszerű hangalapanyaggal szolgált azoknak is, akik kevésbé képzettek a sound design világában, de a kreativitásuk megvan egy igazán klassz produkcióhoz.

A KÜLÖNDÍJ

Jóval a végeredmény kihirdetése előtt derült ki a különdíjas személye, aki azóta már a végtelenül szorgalmas imprós diákok társaságát díszíti. Ő YKZN, aki - mint az ImPro blogján közzétett rövidke interjúból kiderül - eddig jóformán csak saját maga örömére csinált zenét. Különdíjas remixe első pár hallgatásra kicsit olyan mintha AMB kreálmányának egy lájtosított verziója lenne, amely repülés helyett inkább mélytengeri búvárkodásra alkalmas. (Ha minket kérdeznek tuti ennek a műnek adtuk volna a különdíjat, sajnos az alkotó nem járult hozzá a zene beágyazásához).

A LEGJOBB ÖT

Később - ez öt nappal ezelőttöt jelent - már az első ötről is lehullott a lepel. Ide többek között három volt imprós tanonc is bekerült (iamyank, Mongoose, anderZone), a másik kettő producer Bx2 és a Magamura mellé. Nagyon részletes elemzésbe nem szívesen bocsátkoznánk, hisz' a feeder-en ez már megtörtént, de azért pár rövid kommentárt tőlünk sem úszhatnak meg.

Lehet nem pont ezzel kellett volna kezdenünk, de talán ez volt az öt közül a számunkra legkevésbé megfogó track. Vájtfülű teknokraták biztosan másképp vélekednek és hát nem hiába került be a legjobbak közé, nekünk egyszerűen túl sok ez a recsegős-veretős zúgás.

Itt már egy jóval kellemesebb újragondolásról beszélhetünk. Masszív dobhangzás és valahol a glitch és a dubstep közti határvonalán mozgó megoldás jellemzi. Kicsit lehetne mozgalmasabb talán, viszont szám közepén lévő dobos felvezetés miatt külön gratula.

Amíg Mongoose vehemensebb glitch-csel próbálkozott, Yank inkább a kissé absztraktabb, széttördelt verzióját preferálta a műfajnak, ügyesen átvariálva az eredetiből felhasznált hangmintákat.

Kétségtelenül a Magamura páros remixe a legegzotikusabb az eddig kiemeltek közül. Nehéz bármihez is hasonlítani, stílushatárokat áthidaló formába öntötte az eredetit úgy, hogy az eredetiből bőven hagyott benne felismergető jegyeket, de pont annyira, hogy az általuk teremtett hangulat megmaradjon.

A GYŐZTES

Végezetül ismét egy glitches, wonky-s remix érkezik, méghozzá - most már elárulhatjuk - a győztes kreátortól. Kétségtelenül megérdemelt győzelem az övé. Egyszerre funky és absztrakt, bár talán itt lehet legkevésbé felfedezni az eredeti szám hangmintáit, amit főleg a lead megszólalásánál szembeötlő (fülbeötlő?). A kiállás például elképesztően jó, a folytatás onnan pedig telitalálat, valóban megérdemelt a győzelem.

Ha már győzelem, megkell említeni a mezőnyt is, amiből végül kikerültek a fentebb említettek. Az eddig bemutatott és díjazott produkciók közül a legtöbb a glitch, wonky és egyéb lassabb, absztrakt vonalon mozgó műfajok eredményei. Viszont számtalan olyan alkotás is született, amelyet külön nem díjaztak, viszont érdemes rájuk vetni pár pillantást (füllentést?).

EDITÖRSZ CSOJSZ

Egy huszárvágással hagyjuk is a lassú ritmusokat és térjünk át forgalmasabb vízekre. Phlebo drum and bass remixe tökéletesen alkalmas erre. Jó sok amen break, a kis apró hangok ügyes felhasználása és egy igazán szép kiállás, hogy aztán az eredeti szám védjegyeként szolgáló lead-del folytatódjon.

Hasonló bpm-en utazva tovább megérkezünk Good Owd Fox drumstep remixéhez. Nagyszerűen vegyíti az eredeti számot a drumstep sajátosságaival, különösen a kis pötyögős hangocskák tetszenek nagyon a zúzás beindulásánál, na meg a szám második felénél beinduló break ütemek.

Visszahuppanunk kicsit a fenekünkre most. Milan Savic remixe egy finom, utazós darab, amely az eddigiektől eltérően elhagyja a zajosságot vagy az absztrakt dobképletet és egy igazán egyenletes kalandra hív magával, amelynek néha olyan feelingje van, mintha egy versenyautós videojáték menüjének zenéjét hallanánk.

Az egyik külön kedvencem jön az eddigi indulók közül. Kodek rework-je szinte az inverze AMB eredeti alkotásának. Kis kedves hangulata van, igazán kellemes dallamvilága, a dob pedig kifejezetten boldoggá teszi az egész tracket. Ha korábban éltem videojátékos hasonlattal, akkor úgy lehetne jellemezni, mint egy újgenerációs mászkálós játék zenéje a vízalatti pályához.

KONKLÚZIÓ

Jó látni, hogy itthon mekkora igény van hasonló remixversenyekre. A soundcloud csoportba 41 mű érkezett és mind feltörekvő magyar alkotók munkái. Ebből is meglátszik, hogy itthon bizony egyre gyorsabban növekszik az elektronikus zenei producerek száma, amiben elévülhetetlen érdemeket szerzett az ImPro képzése, ami abban is meglátszik, hogy rengeteg volt/épp ott tanuló diák is részt vett, méghozzá egészen ügyes próbálkozásokkal. A körítést külön meg kell említeni. Itthon kifejezetten egyedi eset egy ennyire profin megszervezett contest. Valóban értékes díjakért ment a verseny, és mindent elárul a színvonalról, az Ableton, a Muti Music kiadó és a Soundcloud támogatása. Nemrég tök véletlenül összefutottam AMB-vel a KFC-ben, ahol arra a kérdésre, hogy ugyan mikor lesz már eredmény - mivel csaknem négy hónap telt el a verseny meghírdetése óta - annyit válaszolt, hogy a Muti Music nem pöcsöl, csak a legendás Burning Man fesztivál miatt kicsit sok a dolguk. Ebből is meglátszik, hogy az ImPrónál nem szarral gurigáznak, és nem önnös érdekből adódó reklámszerű hírverésnek szánták a versenyt, hanem komoly megmérettetésnek, ahol lehetőség nyílik eddig ismeretlen zenészek tehetségének felfedezésére. Ez pedig sikerült, mivel mind a különdíjas YKZN, mind Bx2 eddig periférián kívül mozgott. A győztesnek most itt a lehetőség, hogy első kiadott szerzeményével elinduljon a zenei producerkedés rögös útján, ahogy YKZN is megtette a külön elismerésért járó ImPro School képzéssel. Innen is gratulálunk minden résztvevőnek a színvonalas munkákért, a szervezőknek a profi körítésért és mindenki másnak aki részt vett benne, hogy ennyi klassz alkotás közül válogathattunk ehhez az íráshoz. Még több ilyet szeretnénk látni (hallani?)!

: remixverseny végeredmény amb glitch hop impro school tipsy wings

A bejegyzés trackback címe:

https://nulladikkerulet.blog.hu/api/trackback/id/tr353350516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Keresel valamit?

Az alábbi form segítségével kereshetsz a site-on:

Így se? Értesíts egy kommentben, hogy utánajárhassunk!

3. oszlop

süti beállítások módosítása