Home HYpe MOzgo Urbantripp Szubjektiv

Sziget 2011 - Amiken ott leszünk és amiken akkor sem, ha fegyverrel kényszerítenek

írta: sparkie ; 2011.06.16. 16:17

Nemrégiben újabb négy névvel bővült az idei Sziget fellépőlistája. Közeledve a végleges line-uphoz ideje szemügyre venni, melyek lesznek azok a koncertek, amik kihagyhatatlannak ígérkeznek és melyek azok, amiken senkinek sem ajánlott kezelőorvosa és gyógyszerésze engedélye nélkül megjelenni.

AHOL BIZTOS NEM LESZÜNK

Rögtön a mínusz egyedik napon érdemes másik bolygóra költözni. Ugyanis Geszti Péter és vendégei fogják elfoglalni a nagyszínpadot. Elképzelésünk sincs mi vezetett oda, hogy a Reggae ünnep, Magyar Dal napja és a Kispál búcsúkoncert után, hogy jöhetett szóba Magyarország első számú szarból várépítője, de esküdni mernénk, hogy tömeg lesz azalatt a Hajógyárinál levő Tesco előtt.

Hasonló érzések kavarognak bennünk Amy Winehouse kapcsán. Ahogy pár éve másfél órát vártunk, hogy láthassuk Nagy-Britannia első számú drogsztárát (Pete Doherty - The Libertines), hogy aztán másfél perc után hanyatt-homlok meneküljünk, idén megspóroljuk ezt és messziről elkerüljük a környéket. Nem mintha Nagy-Britannia első számú drogsztárnője nem lenne egy tehetséges előadó, de ha bulvár bulit akarunk akkor elmegyünk a VIVA COMET-re.

Aztán jön ismét a Good Charlotte. Mi meg megyünk jó messze. A legutóbbi szigetes koncertjüket volt balszerencsém végighallgatni a csocsóasztaloknál és szívesen másznék fel-alá 10:0-ás vereségek miatt, mint hogy még egyszer kiöregedő gumipunkokat hallgassak, akik - ahogy Amy - évek óta semmit sem tettek le az asztalra.

Nagyon úgy néz ki, hogy a Rock és Metál Színpad sem lesz állandó törzshelyünk. Road, Lord, Depresszió és az Omen pár név azon magyar előadók közül, akikre ha kíváncsiak lennénk valószínűleg rég egy hugyos pocsolyában fetrengenénk a Pannónia Fesztiválon. Külföldiek közül pedig a Lostprophets az, aminek létjogosultsága sosem volt tisztázott, pláne nem egy szigetes fellépés.

AHOL BIZTOS OTT  LESZÜNK

Azért lesz bőven érdekesség a Nagyszínpadnál. A Flogging Molly mondjuk nem őrületes exkluzivitása miatt, hanem sokkal inkább a hangulat miatt, amely minden egyes fellépésüket jellemzi. Igazi jó kocsmapunk, amely akkor sem unalmas, ha már sokadjára járnak felénk. Hasonló cipőben jár a Gogol Bordello is, akikről szóról szóra megegyezik a vélemény, csak hát kocsmapunk helyett itt meg jó kis kelet-európai gypsypunkot kapunk. Ha már itt nagyon kategorizáljuk a punkot jöjjön a Hadouken! és a dancepunk. Nemrég - már nem is tudom, meg nem is érdekel melyik - egyetem buliján léptek fel, ahol a szánalmas hangosítás ellenére elég jó bulit csináltak szóval minimum azért megnézzük, hogy egy fajsúlyosabb hangcuccal még is hogyan szólnak.

Aztán jön egy egész indie hadtest. A Kaiser Chiefs anno nagyon jó kis bulit rittyentett a Szigetre, ellenben a tavalyi hangulattalan Kasabian haknival. Előbbin kötelező a megjelenés, utóbbi pedig kap egy utolsó esélyt, hogy élőben megmutathassák mit tudnak a stúdióban. Viszont lesz egy koncert aminek kihagyásáért azonnali sortűz általi halál járna. Ez nem más, mint a műfaj amerikai kirakatcsapata, az Interpol. Nehéz szavakba foglalni mióta várjuk a feltűnésüket és az idén kijött lemezükkel még aktualitást is kapnak.

Az A38-Wan2 Színpad évről-évre hozza a formáját, így idén is leszünk ott párszor az tuti. A Crystal Castles bulija például kihagyhatatlan még annak is, aki nem túlságosan kedveli az agyontorzított nintendók hangját. Egyszerűen muszáj lesz látni korunk legenergikusabb frontemberét Alice Glass-t és ha jön helyen állunk, egy stage diving keretében még jól le is tapizhatjuk. Aztán lesz még Hudson Mohawke, Skócia feltörekvő elektronikus fenegyereke. Nehéz behatárolni a zenéjét, de aki kicsit jobban érdeklődik az elektronika fejlődése iránt, annak igazi kuriózum lesz a srác fellépése.

A Party Aréna tavaly kellemes otthont jelentett nekünk a koncertek brutalitása után, ez nagyon úgy néz ki idén sem lesz másképp. A konkrét zavargással felérő Studiós bulijuk után ismét ellátogat a Bloody Beetroots live-actje, ahová erősen ajánlott lesz komoly biztonsági felszereléssel érkezni. Lesz még itt 2manydjs, Richie Hawtin és Trentemoller is, akik a valószínűsíthető késői kezdés miatt potenciális programnak tűnnek.

A lesajnált Rock és Metál Színpadot viszont egy esetben semmikép sem kerülhetjük el. Ismét egy levegőt szívhatunk a rock and roll legnagyobb királyávál Lemmy-vel. Ugyanis Motörhead koncert lesz, ráadásul idén még új albumot is képes volt kidobni a 30 éve bejelentett lakhely nélkül éldegélő rockaggastyán. Lemmy életritmusából adódóan erősen ajánlott a megjelenés, hisz' ki tudja meddig bírja még szuflával a Pikk Ász.

AMIKET TALÁN MEGNÉZÜNK

Hiába tervez be a Sziget idejére az ember legalább 20-25 koncertet, kizárt dolog, hogy mindegyiken ott lesz. Mi is rendszeresen így járunk ezért itt megemlítjük azokat a fellépéseket, amik ha lázba nem is hoznak, de ha úgy alakul szívesen meglesnénk.

Ott vannak például a nagyszínpados szólóelőadók. Dizzee Rascal nagy valószínűséggel elég dögös bulit robbant majd, La Roux pedig megmutathatja nem milyen mikor az emberek nem csak különböző tánczenei remixekben hallják énekelni. Aztán ott vannak a másodvonalas indie csapatok, mint a Maccabees, White Lies vagy a National, akik arra biztos jók lesznek, hogy program híján egy sörrel a kezünkben elhallgassuk őket valami árnyékos helyen. Program híján akár az ezredjére idelátogató Prodigy és a szintén nem újonc Chemical Brothers is jó lehet majd, ha nem ununk még mindig ugyanazokra a számokra tombolni. A Rise Againsten való megjelenés lehetőségét pedig lehet inkább titokban tartjuk a nosztalgiafaktor ellenére.

Ha ezerfelé tudnánk szakadni egész jó kis ülős koncerteken vehetnénk részt az Európa Színpadnál. A Csík Zenekar vagy Lajkó Félix tökéletes példa erre, de a Gotan Project fellépése elől se menekülnénk hanyatt-homlok.

Az A38-Wan2 rész lesz az igazi joker helyszín. Számos olyan produkció várható, amelyek mögött egész pofás kis hype áll és az ember akkor is kíváncsi rájuk, ha nem igazán ismeri/kedveli a zenéjüket. Ilyen lesz például a Hurts vagy a Marina and the Diamonds fellépése. Az jópofa Index videóból is megismert Gaslamp Killer is ígéretesnek tűnik, ahogy az elborult Xiu Xiu is megérne egy külön misét. Peter, Bjorn and John már csak AZ a dal miatt is tuti bevonzz pár száz embert, a Suicidal Tendencies pedig kultikus mivolta miatt megemlítendő.

A Party Aréna pedig az éjszaka jokere lehet. Techno/Minimal a felkapott Dubfire-rel és nosztálgiázás a Zombie Nationnél. Jön még ide Kid Cudi is, akiről fogalmam sincs már milyen zenét csinál, de valahogy mindig feltűnik a slágerlistákon valakivel kollaborálva. Legvégül lesz még a frissen bejelentett Empire of the Sun, akik pillanatok alatt lekoppintva az MGMT-t, csodák csodájára még mindig léteznek.

Egy utolsó hozzáfűzés még. FOO FIGHTERS-t akarunk kurva sürgősen!

: budapest szubjektív sziget 2011

A bejegyzés trackback címe:

https://nulladikkerulet.blog.hu/api/trackback/id/tr222989695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Keresel valamit?

Az alábbi form segítségével kereshetsz a site-on:

Így se? Értesíts egy kommentben, hogy utánajárhassunk!

3. oszlop

süti beállítások módosítása